Anotace:
V článku se dozvíte osobní a hlavně životní zkušenost našeho kolegy. Nastoupil jako ředitel do pekárny “krajského“ formátu, tedy šlo o průmyslovou výrobu nejběžnějšího chleba a pečiva. Pekárnu koupil jako svou další provozovnu potravinářský holding Odkolek a začlenil ji do svého výrobního portfolia…
Na mně bylo zastaralý a skomírající provoz stabilizovat a pozvednout do standardů pro potravinářskou výrobu a také zajistit pozitivní finanční výsledky. Zdálo se mi to jednoduché, samozřejmé. Cítil jsem se být dravcem, co zkrotí každou kořist. Pustil jsem se do toho s nadšením a vervou… a mockrát si připomněl, jak jsem se ve svém odhadu mýlil…
Během dvou let se nám podařilo lokální výrobu resuscitovat, provoz začlenit do holdingu a udělat z něj silného partnera pro zákazníky a respektovaného výrobce pro konkurenty i ostatní pekárny holdingu.
Akcionáři skupiny Ramill a.s. rozhodli o odkoupení areálu pekárny společnosti PePa Pardubice, bývalého významného regionálních výrobce běžného pečiva, s vlastní cukrářskou výrobou a tradiční výrobou plněného perníku. Po dohodě s insolvenčním správcem nabídla spol. Odkolek a.s. práci většině původních zaměstnanců a odkoupila areál včetně většiny technologie, zásob a vozového parku. Šlo o tzv. sanační konkurz.
Původní vlastník převedl všechny klíčové obchodní vztahy a na ně navázanou výrobu do jiné regionální pekárny a výrobní závod tak zůstal téměř bez objednávek, když zásoboval pouze drobné místní živnostníky. Klíčoví manažeři a obchodníci odešli, zůstaly pouze zbytky personálu výroby a dopravy.
Cílem bylo bleskově podnik oživit, udržet zbytky výroby, zabránit odchodu dalších zaměstnanců a začlenit podnik do struktur holdingu.
Fáze první – zachránit, co se dá