Otázka, kterou v BL4U dostáváme poměrně často. A proč nejsou na vašem webu recenze? Jednoduše je tam nemáme! S klienty vždy podepisujeme dohodu o mlčenlivosti. Pracujeme s citlivými informacemi a ty chráníme všemi dostupnými prostředky. V článcích nejsme konkrétní, zákazníky nejmenujeme. Za každou zpětnou vazbu jsme však rádi, tu poslední nám poskytl pan L. P. v minirozhovoru.

Lidé na recenze dají. Na našem webu ale prakticky žádné nenajdete, jen všeobecné.  Zkuste si představit, že jste majitel velké společnosti, které hrozí insolvence. Na odvrácení úpadku nebo na řízení společnosti, která půjde insolvenčním řízením, si najmete krizového manažera. Asi nechcete, aby se o tom, že máte existenční problémy, psalo druhý den v novinách, nebo se pletu? To je ten důvod, proč všechny naše projekty musíme držet v maximálním utajení. Výjimkou jsou projekty, které se dostanou do fáze insolvenčního řízení. Potom se takové případy zveřejňují na https://isir.justice.cz/isir/. Každý náš klient při požádání je připraven sdělit zkušenosti spolupráce s námi. Abyste měli představu, jak delikátní je naše služba, uveřejnili jsme na našem blogu spontánní zpětnou vazbu jednoho z našich klientů.

Minirozhovor s panem L. P., kterému jsme úspěšně pomohli.

Jak jste se o BL4U dozvěděl?

O BL4U jsem před tím nikdy neslyšel. Bavil jsem se o své nepříznivé situaci ve firmě s Michalem Berkou, shodou okolností krizovým manažerem z BL4U, který mi řekl, že mi dokáže pomoci. Zorganizoval schůzku s p. Jokešem, kde jsem se dozvěděl, co vše mě čeká, co insolvenční řízení obnáší, jak ochránit mě jako jednatele před trestní a majetkovou odpovědností. Následovaly 3 měsíce příprav, než byl podán insolvenční návrh. Projektovým manažerem byl Michal Berka, který zároveň řešil ekonomickou stránku projektu – komunikoval s účetní firmou, dodavateli, zákazníky aj. K tomu v týmu měl významnou právní kancelář, která spolupracuje s BL4U, s. r. o.

Jaké jste měl očekávání?

Žádné, z první schůzky jsem byl vyděšený, když jsem pochopil, co se vlastně vůbec děje a jaké to má souvislosti. Pak se ale začaly věci „třídit a rovnat“. Neumím si představit, že bych to bez BL4U zvládnul. Spolupracuji se zkušenými právníky, ale ani oni nemají takové zkušenosti s insolvenčním řízením jako odborníci z BL4U.

Co byste doporučil ostatním podnikatelům?

Insolvenční řízení není možné bez takových specialistů zvládnout. Vůbec! Procesy BL4U jsou nastaveny tak, že insolvenční správce má vše připravené „na talíři“, a to za relativně krátkou dobu, v mém případě se jednalo o 3 měsíce. Celý proces významně urychlila má účetní firma, která poskytla potřebná a kvalitní data.

Je něco, co byste dodal?

Podle slovníku BL4U jsem úspěšně zbankrotoval. Ano, má společnost skončila v konkurzu, ale nikoho jsem nepoškodil kvůli  nepřipravenosti a neznalosti. Podařilo se nám navíc napravit vztahy s řadou dodavatelů a rizika, která se mne týkala jako statutárního zástupce, byla minimalizována. Až se zotavím z takového zážitku, těším se, že zase budu fungovat. To se nedá říci o valné většině úpadků, které se se statutárními zástupci táhnou roky, vč. soudů a trestních řízení a znemožňuje jim to vůbec fungovat, a to nejen v profesním, ale také v osobním životě.

Rozhovor připravili: Ing. Stiva Jokeš, majitel BL4U, s. r. o., a Mgr. Lenka Gecková