To, co se odehrává v posledních dnech v ekonomice se dá přirovnat k jízdě autem po dálnici, nad kterým jsme ztratili kontrolu a již ho nejsme schopni řídit. Důsledky budou pro všechny samozřejmě velice fatální.

Po posledním oznámení zdražení cen elektřiny pro zákazníky ČEZu o 100% je zřejmé, že dopady vysokých cen pocítíme všichni. Pro rodiny, které žijí v menším rodinném domě, mohou vzrůst náklady na energie až na 120-150 tisíc ročně. To znamená měsíční zálohy ve výši 10tis a více. K tomu si připočtěme zvýšené náklady na hypotéky, kde se úroková sazba také zdvojnásobila a hned tu máme dvojnásobné náklady v rodinných rozpočtech. Bohužel to ještě není konec zdražování, protože energie se nakupují pro klienty na 2 a 3leté kontrakty a díky tomu se ještě do cen klientů nepromítly aktuální vysoké ceny energií a můžeme očekávat další vlny zdražování.

Je tedy zřejmé, že inflace na úrovni 15-16% je spíše zbožným přáním, ale realita bude mnohem horší.

ČNB již avizovala ve své poslední prognóze, že bude dále pokračovat v boji s inflací zvyšováním úrokových sazeb, což postihne zásadně negativně nejen domácnosti, ale také průmysl. Asi se můžeme v dohledné době dočkat efektu, kdy se úplně odtrhne nabídka od poptávky a dojde k velkému ekonomickému šoku.