Anotace:

Nepletu se do politiky ze zásady. V tomto článku se vám bez „korektního“ obalu pokusím vysvětlit to, jakou past na vás připravila naše politická reprezentace. Týká se to každého, kdo je členem vedení nějaké obchodní korporace (budu mluvit o firmě) a nemusíte být nutně statutární zástupcem (jste překvapení?). Pokud jste v takové roli a vaše firma půjde zcela „náhodou“ do úpadku v roce 2021 či později můžete mít velký problém. Mluvím o vás jako o fyzické osobě, vaší rodině, vašich dětech. Že vás chci děsit. Ano, přesně to chci!

Pokud se vás tento článek netýká, pak by mohl pomoci někomu z vašeho okolí. Bude-li se vám líbit, můžete ho sdílet.

Co se stalo? Novela novel + Lex Covid I + Lex Covid II = past s krokodýlem na dně

Říkáte si: „o čem to ten člověk blábolí?“ Skvělé, čtěte dál. Pro vás jsem to napsal. Říkáte si: „…proč by měla jít moje/naše firma do úpadku?“ Jasně, proč by vlastně měla jít, že? Celý rok bylo krásně, spousta volna, tolik home office jste nezažil/a. Super ne? Vaši klienti, co jsou 180 dní po splatnosti, a jejich klienty, ti všichni byli také celý rok v pohodě. Skoro žádné insolvence, jen pár stovek každý den. Český ráj to na pohled. Není vám na tom něco divného?! Pokud ano, tak čtěte dále.

V posledních týdnech mám často schůzku, jako je tato: sedím v naší zasedačce s majitelem firmy „X“ a jednatelem v jedné osobě, obrat 750 miliónů korun. Říká mi: „…Covid, ale my jsme docela v pohodě, žádné dluhy nemáme, jen nám začal klesat obrat a dost citelně, narůstají pohledávky, ale to určitě (?) zvládneme. Jen mi prosím, vysvětlete….blabla.“. Po půlhodině opakuji: „…říkáte, že jste v pohodě, jen máte pohledávky ve výši 250 milionů korun déle než 180 dní po splatnosti a standard byl +/- ve splatnosti 90 dní do jara? Tomu neříkáte problém? Co když polovinu z té sumy už neuvidíte?“. Odpovídá: „…no…vždyť vám říkám, že nemáme jaksi…ehm…cash na úhradu závazků splatných v listopadu…“. Skvělé! Hlavně, že „my jsme v pohodě…“ a na listopad mu chybí asi 80 miliónů korun.

Co tím chci říct? Že v posledních týdnech máme desítky schůzek, ze kterých vyplývá, že: „běžný“ majitel firmy či statutární zástupce neví, co je úpadek, co je insolvence a jaké vůbec existují insolvenční procesy (myslím tím, úpadek, konkurz, reorganizace, příp. moratorium).

Rada I: Jste majitelem firmy či členem vedení firmy a máte v poslední době stres a obavy z finanční situace? Najměte si někoho, kdo vám pomůže vůbec objasnit to, v jak vážné situaci se můžete nacházet a jaké to pro vás může mít fatální následky. Nespoléhejte, že kouzelný dědeček (stát ČR) pro vás něco udělá. Tento týden udělal, vykopal na vás past a hodil tam krokodýla…místo kouzleného dědečka čekejte, kohosi, kdo prodává drogy dětem u školy…

Na co odkazuji? Odkazuji vás zejména na zásadní novelu Zákona o obchodních korporacích platnou od 1. 1. 2021, která přináší o poznání větší rizika v případě úpadku vaší společnosti a to všechno ještě okořenila nová – ve všech důsledcích „promyšlená“ – novela Insolvenčního zákona – tzv. Lex Covid II.

O co více je nevědomost sladší, o to více hořké bude vaše „osvícení“

O co tedy vlastně jde? Od 1. 1. 2021 se zásadním způsobem mění legislativa, která v souvislosti s úpadkem obchodní korporace definuje a rozšiřuje vaši odpovědnost, co by člena vedení obchodní korporace. Jedna malá „ochutnávka“ je tzv. žaloba na doplnění pasiv. Zní to nevině? Ano, je to o „ne-vině“. Insolvenční správce přijde a řekne: „…vy jste zapříčinil úpadek společnosti a doneste rozdíl mezi dluhem a hodnotou majetku, zaplatíte škody pane…“ A udělá to hned na začátku konkurzu. Ne až po jeho uzavření, kdy mohl po vás vymáhat škody, ale vy jste mohl s úspěch namítat jejich promlčení. S tím je po 31.12.2020 konec.

Bojíte se? Měl/a byste pokud nevíte to, co je úpadek, co je péče řádného hospodáře. Neřešíte, zda a od kdy je vaše společnost v úpadku? Nevíte, co trestný čin upřednostňování věřitele, trestný čin způsobení úpadku, trestný čin poškozování věřitele, zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění nebo porušení povinnost při správě cizího majetku?

Říkáte si, že vás s tím jenom straším? Dělám jen „bububu“? Říkáte si, že nám ti naši milý poslanci tento týden schválili Lex Covid II? Ano, spousta firem půjde do mimořádného moratoria na základě čestného prohlášení, aniž by se zamyslela a prověřila si to, zda je jejich firma v úpadku. Skvělé. Víte, co to znamená? Nebo si říkáte, že když nemusí dlužník na sebe podat „bez sankce“ insolvenční návrh až do 30. 6. 2021, že jste v pohodě? Opravdu, ono to totiž řeší jen jednu věc. To je…víte co, zkuste si to najít ? Na zbytek to vliv nemá.

Lex Covid II všechna ostatní rizika neřeší vůbec. Může se vám stát, že budete hradit celou vzniklou škodu v rámci insolvence z vašeho rodinného rozpočtu, a ještě budete roky prokazovat, že jste jednal s péčí řádného hospodáře a neprováděl žádnou trestnou činnost. Představte si to, jaké to je, když se vás policista z hospodářské „kriminálky“ po třech hodinách zeptá: „…a co je to vlastně ten zápočet závazků a pohledávek…“. Zkuste mu pak vysvětlit, že jste trestný čin nespáchal. Hodně štěstí.

Rada II: konejte a nespoléhejte se na Lex Covid II a mediální masáž, že se skoro nic neděje. Ekonomika padá do propasti a zákonodárce před vámi vykopal past, hodil do ní krokodýla a přes ní dal větve a z druhé strany té pasti vás, jako malé děcko, láká na bonbónky. Takže zkusím to znovu: konejte!. Analyzujte situaci s odborníkem a okamžitě řešte problémy, a to v souladu insolvenční legislativou. Proč?

Proč si nehrát na insolvenčního správce

Uvedu vám další typický případ z posledních jednání. Klient: „…cítíme, že máme problémy, a už od jara máme asi průšvih. Nefunguje cash flow. Věřitelé, až na výjimky, nám nevěří a vyhrožují nám insolvencemi. My jako společníci si už celý rok nebereme ani korunu. Jsme zoufalí…no jste přeci profesionální vyjednavači, tak pomůžete nám prosím s nimi udělat nějaké dohody?“ „Mlčím a přemýšlím…ticho a dusno….“. První moje otázka: „Jste tedy v úpadku a od kdy?“ Klient: „No vlastně nevíme, nejsme si jisti…“.

Chápete prosím, jak je situace absurdní? Pokud ne, tak jste na tom stejně špatně jako náš klient. Vysvětlím vám to. Pokud je firma v úpadku můžete dělat spoustu věcí. Ale doporučuji dělat jen ty, které vám dovoluje insolvenční zákon (!) a ty ostatní pak jako náhradu škody můžete zaplatit nebo si i můžete jít vyzkoušet to, jak se kouká na nebe z „cely“.

Rada III: Zjistěte si základní věci o insolvenci a začněte tím, že si prověříte, zda je vaše společnost v úpadku. Pokud je již v úpadku nebo se do něj blíží, tak nemůžete jednat tak, jak jste zvyklí a víte proč? Protože vaše firma už nemusí být vůbec vaše a vaše nezákonné jednání, které v nevědomosti můžete napáchat, vám věřitelé budou chtít spočítat, i s úroky. Mají na to právo. Na ně se zlobit nemůžete.

A co co vám na to řekne stát, až se budete bránit tím, že jste nevěděl, že v té jámě je krokodýl? Řekne bez mrknutí oka: „…jó pane, neznalost zákona neomlouvá….další pán na holení…?“ Divíte se? Číst přeci umíte, telefonovat a také. Lidi, co tomu rozumí, si najít můžete také…

Jako krizový manažer bych mohl děkovat našim politikům, jak pro nás pracují a kolik vody nám na náš mlýn ženou, ale věřte, nemám z toho radost ani trochu…začínám je nesnášet.

Doufám, že jsem vás vyděsil, pokud se vás to týká. Tak začnete konat. Jak? Zkusil jsem vám poradit ?.

Pokud jste to dočetl/a až sem a netýká se vás obsah tohoto článku osobně, zkuste jej přeposlat někomu dalšímu, třeba pro něj uděláte dobrý skutek. Ať se vám jenom daří…

(SJ)