Anotace:

V tomto článku bych se rád věnoval tomu, jaké to je, když vám „krachuje“ firma. Věřte, mám v tom zkušenost, dovedu si představit to, co právě prožíváte. Sice mě nepotkal Covid, ale mafie. To je ale na samostatné téma a o tom napíši někdy příště. Dozvíte se, co v případě bankrotu můžete nebo byste měl/a dělat, co můžete očekávat od ostatních, na koho se můžete obrátit, jak funguje insolvence a co by mohlo být vašim cílem. Rád bych vám vysvětlil i to, že „bankrot“ může být úspěšný a v mezích zákona. To je cílem mého článku.

Co je „bankrot“ – úpadek?

Nejprve je důležité říct si vlastně to, co je „krach/bankrot“, resp. dle českého práva tzv. „úpadek“. Úpadek je definován insolvenčním zákonem (např. viz http://zakony.centrum.cz/insolvencni-zakon/cast-1-hlava-1-paragraf-3). Definici si můžete přečíst sami.

Definice to je hezká, ale v praxi není často jednoduché definovat přesný den či období pro stanovení úpadku. Přitom právě toto je to velmi důležité! Protože od tohoto okamžiku se běžná činnost, tak jak ji znáte vč. vaší osobní odpovědnosti, posouvá pod „diktaturu“ insolvenčního zákona. Dejte ale pozor. Co je obvyklé a žádoucí v „běžném režimu“, tak v úpadku již může být často problém, za který můžete být zodpovědný. A to prosím vy jako osoba, vaše žena, děti, pes i sousedka. Trochu přeháním asi s tou sousedkou. Navíc řada běžných věcí je pak i trestným činem. Např. běžný zápočet pohledávek a závazků, ale je toho mnohem více.

Rada: nastudujte si, co je úpadek a ujasněte si, jakou máte odpovědnost a jaká nesete rizika vy jako osoba, a to v kterém režimu (myšleno v úpadku před rozhodnutím soudu, v konkurzu a příp. v reorganizaci). Prosím, pokud jste v situaci, kdy máte psychické problémy, nedělejte to sám, ale najměte si odborníka, který vám zároveň je schopný vysvětlit souvislosti a začít je s vámi řešit, co lze nebo nelze ve vašem konkrétním případě dělat. Myslete na to, že dokud nejde o život…?

Co prožíváte a co vás čeká?

Také jsem to zažil. Sice naši společnost „nepohřbil“ Covid, ale mafie. Nakonec je to jedno. Jste naštvaný na svět, že jste tomu obětoval tolik času, peněz, volna atd. Dal jste tomu všechno a nyní je se vším konec. „Co moji lidi, co moje rodina, co sousedi?“ říkáte si. Věřte jedné věci, kdo to nezažil nepochopí to. Jste pro ně „bankrotář“ nebo dokonce „zloděj“. Jste a budete na všechno sám, pokud si nevezmete na to zkušeného partnera. Jen pozor na advokáty, co „dělají“ insolvenční právo. Často je to o tom, že umí přihlásit pohledávku, a to je vše. Nepomohou vám, neporadí, dostanou vás do problému.

Odbočím. Moje/naše kauza, i když byla v médiích a na ČT (kauza „Beretta“), tak stejně za mnou přišel soused a říká, ty: „…nechoď s námi už na badminton…“. Nakonec toho bylo mnohem více. Ano počítejte s ním, že můžete o všechno přijít. Ale! To neznamená, že musíte skončit v průšvihu vy jako osoba. S úpadkem se pojí řada osobní zodpovědnosti, jste trestněprávně odpovědný. Můžete běhat roky po soudech a dostat i nepěkný rozsudek. Pamatujte, že bankrot/úpadek můžete vyřešit čistě, bez rizik a hlavně rychle, abyste mohl dělat zase něco „normálního“.

Rada: nechoďte za kováříčkem ale za kovářem.

Na koho se obrátit?

To je jednoduché, obraťte se na BL4U.cz nebo případně nějakou kancelář insolvenčního správce. Víte, že insolvenční správce může dělat v těchto procesech poradenství? Ale pozor. Ne každý insolvenční správce umí „dělat firmy“. Ideální je insolvenční správce se zvláštním povolením. Ale jinak jděte na doporučení. Insolvenční správci jsou většinou ty neschopnější lidi, co jsem potkal. Většina majitelů firem, nejde ale nikam a začne to řešit, až když už nemá ani na lístek na vlak. To je pak těžké. Nikdo vám ze soucitu pomáhat nebude. Bohužel ani v případě, když jste oběť „covidu“ či něčeho/něčeho jiného. Máte prostě smůlu. Jděte dál…

Rada: čím dříve začnete, tím desetkrát lépe. Drtivá většina majitelů, když už jedná, tak jde za „bábou kořenářkou“. Proč? Strach, popírání reality nebo nezkušenost? Asi. To je jako byste byl nemocný a místo za lékařem byste šel ke kartářce nebo raději nikam. Buďte chytrý, nedoufejte, nečekejte, ale konejte!

Jak funguje insolvence?

Překvapivě docela dobře na poměry v ČR, ale i ve světě. V ČR máme samostatný zákon, zaběhlé procesy, insolvenční správce, specializované soudy, atd. Co je problém? Když všechno necháte na poslední chvíli, myslíte, že když nemáte peníze na účetního, daňového poradce ani právníka, že nějak sám nebo s pomocí někoho z venku bez své funkční firmy dáte dohromady alespoň insolvenční návrh? Naivita. Procesy kolem insolvence jsou docela formální a pro formální vady také můžete proces několikrát opakovat, což zabere navíc měsíce a vy jenom platíte a platíte. A to je jen začátek. To jste si teprve koupil vstupenku na představení, které bude trvat roky.

Také co se běžně málo ví, přepnutí firmy „z běžného režimu“ na „režim úpadkový“ vám vygeneruje tolik změn, že za rok či dva se nestačíte divit, kolik neplatných, nezákonných či trestných činů jste mohl před úpadkem, ale i následně, udělat. Stačí pár vzájemných zápočtů pohledávek a závazků a jste druhý.

Řekněme, že vám projde insolvenční návrh, soud jej akceptuje, ale! Do rozhodnutí o úpadku a vyhlášení konkurzu jste stále za všechno odpovědný vy. A opět jede další režim, který má svá specifika a říká co smíte a co nesmíte. Rozhodně nemůžete dát od všeho ruce pryč jenom proto, že soud váš insolvenční návrh akceptoval. Zde by mohli insolvenční správci psát romány.

Rada: bez odborníka, co rozumí a má prokazatelné zkušenosti s insolvenčním procesem jste druhý. Najměte si zkušeného odborníka. Čas hraje proti vám. Tuto radu vám píši po třetí, je opravu důležitá.

 Jak může vypadat úspěšný bankrot/úpadek?

Divná myšlenka psát o úspěšném bankrotu, že? Vůbec. První, čím musíte začít, je změna postoje. Ano. Tak málo stačí. Přistupte k tomu jako ke hře. Je jedno proč, tedy z jakého důvodu jste své podnikání prohrál. Vaše investice, energie či ztracené mládí vám nikdo nevrátí. Je to pryč. S tím se hned smiřte. To nezměníte. Co ale můžete změnit, je vaše budoucnost a ta může být úspěšná.

Ano i úpadek může být úspěšný. A to za předpokladu, že si přiznáte, že vaše firma je v úpadku, čím dříve tím více máte šanci na úspěch. Dalším předpokladem nebýt „kreativní“. Víte, co myslím. Musíte si uvědomit, že pokud je vaše firma v úpadku, tak je „de facto“, ale také „de jure“, již vašich věřitelů. A pro ty teď musíte pracovat. Musíte také pracovat pro vaši firmu, což jsou hlavně vaši zaměstnanci. Ale jak?

Minimalizujte škody a pokuste se, aby podnik přežil. Ano firma může zaniknout v konkurzu, ale podnik může někdo převzít. Tzn. od věřitelů si jej v podstatě koupit. Další možností je „prohnat“ vaši společnost reorganizací, tzn. že vaše firma „de jure“ bude pokračovat v činnosti. I to profesionální věřitelé (myšleno zejm. finanční instituce) v ČR již umí. Umí to také insolvenční soudy a insolvenční správci. Dokonce jsou v ČR na toto i specializovaní investoři a poradci. K tomu má naše společnost krizové manažery. Co více chcete?

Když se vám podaří to, aby podnik pokračoval dál, ať jedním nebo druhým způsobem (konkurz, tj. prodej podniku / reorganizace), je to úspěch.

Rada: buďte úspěšný v řešení úpadku vaší společnosti.

Je přeci lepší pokračování podniku i případně bez vás, než koukat na to, jak všichni přijdou o práci a vy budete chodit roky po soudech a po policii a za toto pořád platit právníky. Navíc v prvním případě můžete velmi rychle začít dělat něco nového. V USA jsou vždy nejcennější ti podnikatelé, kteří úspěšně zbankrotovali. Víte proč? Protože si věřitelé ověřili to, že nikoho neokradli. Samozřejmě vědí, že zbankrotovat není hanba. Ale i to se časem v ČR naučíme…