Kdo viděl jakoukoliv společnost před úpadkem jistě ví, co je to za bídu. Bída je v tomto případě je stav těsně nad propastí. Dodavatelé odmítají dodávat bez platby předem, zákazníci si hledají alternativní dodavatele, schopní zaměstnanci prchají z potápějící se paluby pryč, úvěrující banky? … to je něco co bylo a už není.

Každý soudný člověk si řekne, že takový podnik může jako statutár ručící celým svým majetkem převzít jen šílenec. A to přesně jsem v r. 2017 udělal. Jenže nic není černobílé. Vlastně jsem na to nebyl sám, byl na to zkušený tým, který věděl co a jak. Já jsem však musel něco o úpadku vědět a dávat si hodně pozor. Nastoupil jsem do společnosti ESSA Czech v Úvalech.

Na začátku byl zahraniční vlastník, který přivedl „zu Grunt“ nejen rodinnou firmu ve své domovině, ale nyní i u nás. Na konci byla prosperující firma a opět spolehlivý a opět certifikovaný dodavatel automotive. To mezitím bylo docela dobrodružství.

Řešení začalo dohodou o podpoře s klíčovými zákazníky. Pokračováním byl prodej firmy novému vlastníkovi, odhodlanému firmu zachránit. Následovalo nasazení týmu krizových manažerů a týmu právníků. A konečně došlo na rozhodnutí o tom, jak postupovat dál. A protože ty dlužné stomiliony nechtěl nikdo zaplatit, tak se muselo jít do úpadku. Ale jelikož to nový vlastník myslel skutečně vážně, tak byla navržena reorganizace. A všichni jsme se rozjeli za věřiteli s cílem dosáhnout předbalenky.

Ty velké věci a klíčové kroky z předchozího odstavce jsou však nudou proti tomu, co se děje v běžném provozu krachující firmy. To je denní a někdy i hodinový boj o život s dodavateli, zaměstnanci, zákazníky, věřiteli. A do toho třeba ještě ti odboráři. Ráno na dispečinku se třeba dozvíte, že deset dalších dodavatelů odmítá dodat materiál na Vaše JIT dodávky bez platby předem. Do toho Vám oznámí klíčoví pracovníci nákupu a obchodu, že končí. Také Vám volají dva tři věřitelé, že s reorganizací nebudou souhlasit.

Pokud však máte odhodlaného vlastníka, podporu klíčových zákazníků, silný právní tým a reorganizaci dobře připravenou, není se čeho bát. Věřitele postupně přesvědčíte, dodavatelé a zaměstnanci se časem uklidní, zákazníci zůstanou. A najednou zjistíte, že soud vzal na vědomí splnění reorganizačního plánu a firma jede téměř bez problémů. Co budeme dělat teď? Přišel koronavirus…